Eerste helft project

BNL is het gekozen project, waar we een geheel nieuw deltaplan moeten bedenken voor zoetwater vraagstukken bij de sluis van IJmuiden of polder Groot-Mijdrecht. Ik denk dat het een uitdagend project is met veel onderzoek en meer ontwerpen. De onderzoeken zijn inmiddels afgerond door mijn team. Over het team gesproken, er zijn een aantal onverwachte wendingen gebeurt. Eerst kwam Noorulain er bij en Yusuf vertrok. Daarna kon Noorulain geen O & O meer doen en kwam Firdaouss bij ons team. En vervolgens ook Rohan, waardoor we nu een vijftal zijn met Cedric, Lucas, Firdaouss ,Rohan en ik. Hebben wij daardoor een strategisch voordeel ten opzichte van andere BNL teams? Lijkt me wel logisch. 

Ik heb als eerst mijn teamleden onderzoeken laten doen zoetwater vraagstukken, allemaal op een andere plek in de regio. Later werden we geïnformeerd om alleen de sluis van IJmuiden en polder Groot-Mijdrecht te doen. Maar ja, geen probleem natuurlijk, mijn beginstrategie bestaat altijd uit flexibelle beslissingen. Ook hebben ik en Lucas het PVA gemaakt, waar we een vijf voor kregen. Dus voor volgende keer om te onthouden volle planning en deliverables goed uitgelegd. Falen maakt men beter, toch? Als laatst heb ik mijn teamleden gevraagd ieder een eigen delta programma concept te bedenken. Ik denk dat deze strategie uitermate goed werkt, maar moet de praktijk er van nog goed bestuderen. 

Voor mijn competentie zelfontwikkeling heb ik mijn teamleden een enquête laten maken over mij en mijn leiderschap. Later tijdens dit project zal ik ze het nog een keer laten afnemen om het te vergelijken. Hopelijk is er progressie in mijn score.

-_-

ANALYSE HET NOORDZEEKANAAL

De toenemende verzilting in de Rijn is een probleem in Nederland. Zout zeewater stroomt van het westen in het Noordzeekanaal en komen dus in zouttongen onder het zoete water door steeds dieper in Nederland. Rijkswaterstaat gebruikt een bellenscherm om het zoute water tegen te houden. Het zout wordt dan tegen gehouden door de bellen en word zo terug gedrongen naar zee. Zo een scherm kan niet al het zout tegen houden. Maar liefst 40% volgens het parool.

Een andere dreiging is die van de droogte. Op droge dagen verdampt zoetwater en daardoor is er niet genoeg om het zoutwater terug te dringen. Door klimaat verandering zijn er steeds meer warme dagen per jaar en dat kan voor meer problemen zorgen in de toekomst.

Zoutindringing. (2021). STOWA. https://www.stowa.nl/deltafacts/zoetwatervoorziening/verzilting/zoutindringing#Oplossingen 

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (2018, 27 juli). Maatregelen tegen toenemende verzilting Amsterdam-Rijnkanaal. Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/26/maatregelen-tegen-toenemende-verzilting-amsterdam-rijnkanaal 

Van Zoelen, B. (2018, 3 september). Bellenschermen bij IJmuiden houden het zout tegen. Het Parool. https://www.parool.nl/nieuws/bellenschermen-bij-ijmuiden-houden-het-zout-tegen~b870ca383/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F 

F. (2021, 18 augustus). Zeesluis structurele oplossing tegen zouttong in de Nieuwe Waterweg. Algemene Waterschapspartij. https://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/zeesluis-structurele-oplossing-tegen-zouttong-in-de-nieuwe-waterweg/ 

Bij de sluizen wordt al een bellenscherm gebruikt.
Bij de sluizen wordt al een bellenscherm gebruikt.

Nieuw idee bedenken tegen binnendringend zout 27-11-2021

Eerst zocht ik info over hoe zout het water in het Noordzeekanaal is en de Noordzee en info over hoe diep het kanaal is. Daarna volgde de volgende fase van hoe ik nieuw concept bedenk en dat is veel over het onderwerp googelen tot ik iets bruikbaars vind. Daarbij hoort het opzoeken in andere talen.


De diepte van het Noordzeekanaal is 15 meter over het grootste gedeelte.

In het Noordzeekanaal moet het zoutgehalte onder de 150 mg/liter blijven.

De Noordzee bevat ongeveer 33000 mg/liter.

Afmetingen van de sluis die te vinden zijn op www.portofamsterdam.com :

https://www.portofamsterdam.com/sites/default/files/2020-06/factsheet-zeesluis.pdf 


Eerst had ik niet veel succes met het vinden van goed idee tot dat ik kwam op deze website: 

МОРСКАЯ ВОДА И ПРОБЛЕМА ЕЕ ОПРЕСНЕНИЯ - Современные наукоемкие технологии (научный журнал). (2010). Современные наукоемкие технологии. Geraadpleegd op 27 november 2021, van https://top-technologies.ru/ru/article/view?id=25051 

Ik kwam daarin het woord 'ontziltingsstations' tegen en toen wist ik het. De oplossing tegen de zouttong die landinwaarts gaat is een grote ontziltingsstation die op de bodem het zoute water opneemt uit de zouttong en dan het zoute water brengt naar een bovengrondse fabriek aan de kade die het water scheid van het zout. Een positief neveneffect hiervan is de winning van drinkwater en zout.

Als ik dit concept in een deltaprogramma wil zetten zullen we eerst meer onderzoek moeten doen en het onderzoek moet antwoord geven op:

  • of het concept valide is*
  • waar het ontziltingsstation terecht zal komen*
  • welke bedrijven kunnen bijdragen aan de bouw en de ingenieurswerk van het concept*
  • wat een ontziltingsstation nodig heeft*
  • wanneer de bouw ervan klaar zal zijn*
  • wat de positieve en negatieve effecten ervan zijn*
  • hoe het concept helpt bij het terugdringen van de zouttongen*

Start onderzoek: ontziltingsstation

Het lijkt mij het verstandigst dat ik onderzoek doe naar wat voor machines gebruikt gaan worden en hoe, want ik ga de animatie video maken. Alleen wel één ding: we hebben niet veel tijd meer over; ik hoop dat ik wel nog een animatie video kan maken.

Ontzilting | Yokogawa Nederland. (2020). YOKOWAGA. Geraadpleegd op 27 november 2021, van https://www.yokogawa.com/nl/industries/water-wastewater/desalination/#Details__RO-Desalination 

Van Doggenaar, M. (2020, 12 februari). Water ontzilten met membraantechnologie. Drinkwaterplatform. Geraadpleegd op 27 november 2021, van https://www.drinkwaterplatform.nl/water-ontzilten-met-membraantechnologie/ 

Op de website Drinkwaterplatform word gesproken van membraantechnologie. Het werkt als volgt: een machine neemt grondwater op, maar ik denk ook rivierwater en zuivert het. Het kost veel stroom, maar het zuivert beter het water van het zout.

15-12-2021

Ik heb gekeken op YouTube voor enkele voorbeelden: https://www.youtube.com/watch?v=Cm5ik4CXncA&t=310s 

De bovenstaande video was erg handig, maar ik had meer informatie nodig. 

Meertraps flash-destillatie is een manier die gebruikt wordt in ontziltingsfabrieken, maar het is een oude techniek dat meer energie kost dan omgekeerde osmose, dus dat lijkt ons niet een apparaat dat ons ontziltingsstation nodig heeft.

https://stringfixer.com/nl/Freezing_desalination 

https://stringfixer.com/nl/Flash_evaporation 

https://wblog.wiki/nl/Multistage_flash_distillation 

Het animatie filmpje

Met behulp van de onderzoeken van het team heb ik een animatie filmpje in elkaar gezet. Het concept is dat we langs het Noordzeekanaal een ontzilting station plaatsen. Het neemt het water op uit het kanaal en geeft zoetwater terug. Het zou altijd moeten werken om altijd het Noordzeekanaal zoet te houden.

Hier onder zijn de foto's van het ontzilting station.

ontzilting station
ontzilting station
ontzilting station (voorkant)
ontzilting station (voorkant)
ontzilting station (voorkant)
ontzilting station (voorkant)
ontzilting station (noord-zuid aanzicht)
ontzilting station (noord-zuid aanzicht)
ontzilting station (boven aanzicht)
ontzilting station (boven aanzicht)
ontzilting station (ingang)
ontzilting station (ingang)
ontzilting station (zonnepanelen)
ontzilting station (zonnepanelen)
ontzilting station (zuid-noord aanzicht)
ontzilting station (zuid-noord aanzicht)
ontzilting station (zijkant)
ontzilting station (zijkant)
ontzilting station (zoutwater opslag)
ontzilting station (zoutwater opslag)
multi effect destillatie
multi effect destillatie
ontzilting station (boven aanzicht)
ontzilting station (boven aanzicht)
zoetwater uitvoer
zoetwater uitvoer
kanaalwater zuiger
kanaalwater zuiger
omgekeerde osmose
omgekeerde osmose

Tweede helft project

De tweede helft en ook de laatste helft bestond uit veel onderzoek doen naar destillatietechnieken en het in elkaar zetten van het filmpje. Ik heb niet geteld, maar het in elkaar zetten van zo een filmpje heeft mij wel minimaal 12 uur gekost, maar dan heb je wel een goed filmpje. Ik kreeg een nieuwe ervaring met het maken van deze, want ik deed nooit aan na bouwen. Het was altijd iets nieuws bouwen. Dit keer heb ik dus het Noordzeekanaal nagebouwd, omgekeerde osmose en multi effect destillatie, wat even wennen was, maar daarna ging het wel oké. Eigenlijk hoefde in het filmpje geen omgekeerde osmose, maar ik dacht eerst dat de ontziltingsinstallatie een multifunctioneel doel kon hebben, maar ik denk dat ik het niet al te ingewikkeld moet maken dan het al is. Oh ja, voor als 'jij de lezer' het nog niet wist: ik heb het animatie filmpje in Fortnite gemaakt (net zoals alle andere animatie filmpjes die ik heb gemaakt).

Het team heeft het uitstekend gedaan met het doen van onderzoek en de deliverables afmaken. We hebben zowel op school als buiten school een hoge productiviteit gehaald, maar ik denk dat ik zelf thuis de hoogste productiviteit haal uit het werken aan O & O. Het is er rustiger en ik zit volgens de oude kunst van de traditionele feng shui aan de vuur element kant van het huis, waarvan ik denk dat het helpt, denk ik.

Wat ik heb geleerd als leider is dat ik soms uitgebreider instructies kan geven voor beter resultaat en ik nu weet hoe ik beter vooruit kan plannen bij een project. Het was niet altijd makkelijk de taken te verdelen wanneer je met vijf mensen ben, maar ik kwam er vaak genoeg goed uit, daarom konden we ook twee cases doen in plaats van één. Ons vijfde teamlid gaf ons kansen en die kansen moesten we gewoon grijpen.


© 2018 Rare Labs NV,  Arena 255, Amsterdam, 1213 NW
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin