Koelingsproces

Onderzoeksvraag:

Koelt 250 ml kraanwater sneller af (graden per minuut) tot kamertemperatuur (22°C), dan pekel (5g per 250 ml) als de begin temperatuur 80°C is, in een omgeving van 22°C?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hypothese:

Normaal kraanwater koelt minder snel af dan kraanwater met zout erin. Lul De reden daarvoor is omdat ze zout strooien wanneer het wegdek besneeuwd of bevroren is. De feitelijke reden dat zout ijs doet smelten, is dat pekel (een oplossing van water en opgelost zout) een lager vriespunt heeft dan zuiver water. Bij toevoeging aan ijs lost zout eerst op van vloeibaar water dat altijd aan het oppervlak aanwezig is, waardoor het vriespunt onder de ijstemperatuur daalt. IJs in contact met zout water smelt dus, waardoor er meer vloeibaar water ontstaat, dat meer zout oplost, waardoor er meer ijs smelt, enzovoort. Hoe hoger de concentratie opgelost zout, hoe lager het algehele vriespunt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Benodigdheden:

  • 2 glazen

  • 500 ml kokend water van 100°C

  • 4 gram Zout

  • Thermometer

  • Stopwatch

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Het experiment:

Voor dit experiment gebruiken wij twee kartonnen bekers (250 ml) in beker A doen wij kraanwater en in beker B doen wij ook hetzelfde hoeveelheid kraanwater met 5 mg zout. We mixen het zout met het water totdat het oplost. We verwarmen alle twee de bekers met water en met zout water tot 80°C met een waterkoker. Daarna verplaatsen we beker A en B in een omgeving met kamertemperatuur (22°C). En we doen een lul thermometer in beker A en B. Wij de temperatuur per minuut. Wij noteren om de minuut de temperatuur en stoppen met meten wanneer de temperatuur van beker A en B dezelfde temperatuur is. Daarna kunnen we zien in de grafiek welke vloeistof sneller afkoelt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Grafiek:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Resultaat:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Conclusie:

Onderzoeksartikel

Ik en mijn drie team genoten Thomas, Ian en Lucas wilde weten wat er sneller afkoelt water of pekelwater (zoutwater) door middel van een onderzoek. Het onderzoek doen we met twee glazen A en B in de ene doen wij kraan water en in de andere doen wij zout water. In alle twee de glazen bevinden zich 100ml water en in glas B doen wij 5ml zout. .

© 2018 Rare Labs NV,  Arena 255, Amsterdam, 1213 NW
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin